Yağ yakımı, 24 saat boyunca süren bir aktivitedir. Gün içerisinde aldığımız ve harcadığımız kalori dengesine göre, harcadığımızdan az kalori tüketiyorsak yağ yakıcı etki kaçınılmaz oluyor.
Yağ yakımını kalori dışında etkileyen birçok unsur vardır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi UYKU.
Uyku, yağ yakımındaki verimi arttırmak için en önemli araçlardan bir tanesidir. Kaliteli uyku, yağ yakımında oldukça önemlidir.
Uyku esnasında enerji gerektiren aktiviteler gerçekleşmektedir. Bahsettiğim enerji ihtiyacı gerektiren uyku aktivitelerinin verimli hale gelmesi ve uykuyu en verimli şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Uyku esnasında gerçekleşen aktiviteleri hormonlar yönetir. Hormonların düzgün çalışması, uyku kalitesi ile doğru orantılıdır. Aslında uyurken yağ yakımını sağlayanlar da hormonların ta kendisidir.
Uykuda yağ yakımını sağlayan hormonlar nelerdir?
1 – Somatotropin ( büyüme hormonu ) : Uyku esnasında enerji harcamayı, yağ yakmayı sağlayan hormonlardan birisi olan somatotropinin görevi yaşlanmayı yavaşlatmak ve vücudun onarımını sağlamaktır. Nasıl ki biz bir yeri onarırken enerji harcıyorsak, uyku esnasındaki onarımda da enerji ihtiyacına gerek duyulduğu için kalori yakımı sağlanır.
2 – Kortizol : Vücudumuzdaki makro besinlerin ( karbonhidrat, yağ, protein ) yenilenmesini sağlar. Bu sırada enerji ihtiyacımızı kaloriye göre yağlardan da karşılayabilir.
3 – Melatonin : En önemli hormonlarımızdan bir tanesidir. Vücudumuza gece metabolizmasını hatırlatan, yani uykuya daldığımızı hatırlatan hormon diyebiliriz. Vücut uyku moduna geçtiği zaman onarım ve yenilenme süreci başlar. Bu hormonla birlikte yenilenmeyi ve onarımı sağlayan bütün hormonlar çalışmaya başlamaktadır.
4 – Leptin : Tokluk hissi, leptin hormonu sayesinde hissedilir. Tokluk hissi, yağ yakımını sağlayacak beslenme düzenini oluşturabilmemiz adına çok önemlidir.
Az uyumak iştahı tetikler mi?
• Amerikan Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan başka bir çalışmaya göre; 4 saatten az uyuyan kadınlar 300 kalori daha fazla yemek yiyor ve diğer güne yaklaşık 21 gramdan fazla yağ ile başlıyor. Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durdurur. Yenilenmek ve vücudunuzu yağ yakımına hazırlamak için yedi, sekiz hatta dokuz saat uyumaya ihtiyacınız olabilir.
• Yapılan farklı bir çalışmada ise gece 7 saatten az uyuyan insanların beden kitle indekslerinin gece 7 saatten daha fazla uyuyan kişilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Kaliteli uyku için tüketebileceğiz bazı besinler :
• Papatya, melisa veya rezene çayı : Sakinleştirici etkisi ile bilinen bu çayları yatmadan 1 saat önce tüketebilirsiniz.
• Süt : Yatmadan önce ılık bir bardak süt içmek zihni sakinleştirerek daha rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
• Muz : Melatonin ve serotonin hormonlarının üretilmesine yardımcı olarak daha rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
• Yoğurt : Triptofan yönünden zengin olan yoğurt sindirim sistemini rahatlatmasının yanında daha kolay uyku uyumanıza yardımcı olur. İçeriğindeki aminoasitler yardımı ile yoğurt uykuyu daha verimli hale getirir.
• Keten Tohumu : Keten tohumu içindeki minerallerle uyku kalitenizi artırır ve bedeni uykuya hazırlar. Bu sebeple gün içerisinde beslenmenize keten tohumu ekleyebilirsiniz.
• Tatlı Patates : Potasyum yönünden zengin bir besin olan tatlı patates, kasları gevşetici özelliğe sahiptir. Ayrıca, beyinde Gamma Aminobütirik Asit salgılanmasını teşvik eden magnezyum yönünden de zengindir ve magnezyum, gevşemeyi sağlayan bir nörotransmiterdir.
• Yumurta : Balık ve kuruyemişler ile birlikte, uykuya dalmanızı kolaylaştırmada ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olduğu bilinen melotonin hormonunun en yüksek kaynaklarından biridir.
Dyt.Hazal Doğan