Toplumumuzda en sık karşılaşılan durumlardan birisi ‘’ sürekli atıştırma isteği ‘’ , düşündüğünüzde her fırsatta canımız bir şeyler yemek ister; stresliyken, üzüntülüyken, mutluyken, arkadaşlarımızla eğlenirken, televizyon izlerken, kitap okurken vs. bu durumlarda yemek yeme bazen gerçekten açlık hissini gidermek için olsa da çoğunlukla atıştırma alışkanlığından kaynaklanıyor.

Peki sürekli atıştırma isteğinden nasıl kurtulurum?

  • Açlığınız duygusal olabilir, duygusal açlık; stres, sıkıntı, aşırı iş yükü, aile baskısı ya da travmatik bir olaydan dolayı yeme isteğinin artması durumudur. Mutluluk bile duygusal yeme isteğini artırabilir. Duygusal yeme eğiliminde olan kişiler; yemek yemeyi bir kaçış yolu, rahatlama, eğlenme ya da bir şeyi kutlamak için araç olarak görebilir. Duyguya bağlı yemek yeme sendromundan kurtulmanın en önemli anahtarı farkındalıktır.
  • Kan şekeri seviyesi : Vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için glikoz gereklidir. Gerekli glikozu ise dengeli beslenerek sağlarız. Kan şekeriniz gün içerisinde inişli çıkışlı bir grafik sergilerse kendinizi atıştırırken bulabilirsiniz. Kan şekerinizi dengelemelisiniz.
  • Besin çeşitliliği sağlamalısınız : Fazla karbonhidrat tüketmek tokluk hissettirse de erken acıkmanızı sağlayabilir. Pizza yerseniz çabuk doyarsınız fakat aynı şekilde çabuk acıkırsınız. Lifli gıdalar, yağlı tohumlar, sebze ve meyveler ile kendinize renkli çeşitli bir beslenme planı hazırlamalısınız.
  • Öğün atlamamalısınız : Uzun süre aç kalmak kan şekerinizi düşürür. Bu uzun süreli açlık nedeniyle, vücut fonksiyonlarının devamı için gerekli olan enerjiyi yüksek kalorili, şekerli yiyeceklerden almak için büyük bir istek duyarsınız. Bu da gerektiğinden fazla enerji almanıza sebep olur.
  • Sizi yemeye sürükleyen sevdiğiniz paketli gıdaları evinizde bulundurmayın. Yemesem de bulunsun diyerek onları satın almak, onları yemek için attığınız ilk adımdır.
  • Yemek günlüğü tutabilirsiniz : Ne zaman ve ne yediğinizle beraber, yemeği canınız çektiği sıradaki duygularınızı da yazın. Ne yediğinizi görmek ve ne kadar tükettiğinizi bilmek bir sonraki atıştırmalık isteğiniz geldiğinde fazla tüketmenizi engelleyecektir.
  • Düzenli egzersiz yapabilirsiniz : Egzersiz, stres hormonlarınızı baskılar ve bu da kendinizi iyi hissettirir! Böylece hayatınızın kontrolünü daha kolay elinize alırsınız.
  • Kendinize zaman ayırın: Meditasyon veya nefes egzersizi yapabilirsiniz.
  • Uyku düzeninizi kontrol edebilirsiniz : Yapılan araştırmalar, yeteri kadar uyumayan insanların, aşırı yemeye daha fazla eğimli olduğunu gösteriyor.
  • Su tüketiminize dikkat etmelisiniz : Hissettiğiniz açlık çoğu zaman az su içtiğinizi işaret eder. Bu sebeple yeterli su tüketimini sağladığınızda daha az açlık hissedeceksiniz.
  • Odak noktanızı değiştirin : Atıştırma isteği geldiği zaman kendinizi meşgul edecek bir şeyler bulun. Kitap okuyun, dolabınızı düzenleyin kısacası bu isteği unutmanızı sağlayacak şeyler yapın.
  • Bütün söylediklerimi yaptıktan sonra atıştırma isteğiniz hala gitmediyse tercihinizi sağlıklı atıştırmalıklardan kullanın. Yağlı cipsler yerine sebze cipsleri, ev yapımı dondurma, granola ve yoğurt ikilisi doğru tercih olacaktır.

Dyt. Hazal Doğan