Ödem nedir?

Vücudun farklı dokularında sıvı birikmesi sonucu gelişen şişlik durumuna ödem denir.

Ödem neden olur?

  •  Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak
  •  Çok fazla tuzlu yiyecek yemek
  •  Adet öncesi hormonal değişim
  •  Hamilelik
  •  Çok fazla karbonhidrat tüketimi
  •  Hareketsiz yaşam
  •  Fazla stres
  •  Düzensiz uyku

Ödem belirtileri nelerdir? 

  • Kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik
  • Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması
  • Ciltte gerginlik ve parlama

Ödem nasıl atılır?

1 –  DÜZENLİ SPOR YAPIN : Vücuttaki ödemi atmak için en iyi yöntemlerden birisi spor ve düzenli yürüyüş yapmaktır. Spor terleyerek su atmanıza yardımcı olur.

2 – SU TÜKETİMİNİZİ DÜZENLEYİN : Vücudun su ve nem dengesi için su içmek ödem atmaya destek olur. Dehidrasyon yaşamamaya özen gösterin. Yeterince su tüketmeyen bireylerde vücut dehidrasyonu önlemek için su tutar. Bu nedenle günlük ihtiyacınız olan su miktarını tüketmeye özen gösterin.

3 – UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN : Uyku, sodyum ve su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Yeterli ve düzenli uyku ödem oluşumunu en aza indirir. Bu nedenle düzenli ve yeterli uyumak önemlidir.

4 – YETERLİ TUZ TÜKETMEK : Vücudunuzdaki sodyum seviyeniz olması gerekenden yüksek veya düşük ise vücudunuz ödem tutar. Tuz tüketiminin fazla olması ödemin başlıca sebeplerinden biridir.

5 – İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN : Kurabiye, kekler, krakerler gibi unlu mamüller, patates kızartması, soğan halkası, işlenmiş ürünler vb. trans yağ içeren ürünleri tüketmeyin.

6 – STRES SEVİYENİZİ DÜŞÜRÜN : Stres, uzun dönemde birçok olumsuz etki gösterir. Vücut stres altında kaldığı zaman kortizol hormonu seviyesini yükseltir. Kortizol, vücutta su tutulmasına ve suya bağlı kilo artışına sebep olur.

7 – MAGNEZYUM DESTEĞİ ALIN : Elektrolitler ödem konusunda önemli faktörlerden birisidir. Magnezyum, spor performansı ve sağlık için önemli bir elektrolittir. Düzenli magnezyum kullanmak ödem konusunda yardımcı olabilir. Fakat bu takviyeyi almadan önce mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.

8 –  ALKOL TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN : Günlük aldığınız alkol miktarı ve sıklığı vücuttaki ödemi etkileyen bir unsurdur. Bunu göz önünde bulundurarak tüketim sıklığını ve miktarını olabildiğince azaltarak alkol tüketirken yanında içeceğiniz su ödemi minimuma indirecektir.

Ödeme iyi gelen besinler nedir?

Ananas : İçerdiği bileşenler sayesinde ödem oluşumunu önler ve ödem atmaya yardımcı olur.

Yeşil çay :  Lif ve antioksidan içeriği sayesinde ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.  Ancak günde birden fazla bardak yeşil çay tüketimi kalp çarpıntısına neden olabilir.

Maydanoz : Sabahları kahvaltıda tüketilen maydanoz idrar söktürücü ve böbrek fonksiyonlarını geliştirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda C vitamini kaynağıdır.

Salatalık : Vücudun ihtiyacı olan suyu sağlamada destek olur ve ödem oluşumunu engeller.

Yoğurt : İçerdiği probiyotikler sayesinde vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.

Nar : İçerdiği enzimler nedeniyle vücutta ödem oluşumunu engeller. Kış aylarında tüketmek bağışıklık için oldukça önemlidir.

Kivi : Yapısında bulunan pektin maddesi vücuttan toksin atılmasına yardımcı olur.

Ayrıca ıspanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, pancar, üzüm, taze fasulye, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahıllar ödemin atılmasına yardım eder.

Dyt. Hazal Doğan