Bazı dönemlerde karnınızı şişmiş hissedebilirsiniz ve bu durum rahatsız edicidir. Şişkinlik, yemek yedikten sonra hissedilen bir durumdur. Genellikle, sindirim sistemi rahatsızlıklarında veya gaz üretiminden dolayı kaynaklanır. Şişkinlik hisseden kişi rahatsızlık duyabilir, karnı olduğundan büyük görünebilir veya ağrıya sebep olabilir.

Karın şişkinliği ve ödem farklı iki terimdir, ancak halk arasında ikisi çok fazla karıştırılır. Basitçe söylemek gerekirse, şişkinlik sindirim sisteminizde aşırı miktarda katı, sıvı veya gaz içermesidir, ödem ise vücudunuzun içinde aşırı sıvı birikmesi durumunda su tutma meydana gelmesi olayıdır. Şişkinlik bazen ciddi tıbbi durumlardan kaynaklansa da, çoğunlukla diyet ve bazı besinlere intolerans durumunda görülür.

ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLAN BESİNLER NELERDİR?

Buraya yazılabilecek pek çok besin var tabi ki ama en yaygın ve evimizde bulunan besinlere değinmek istedim.

EKMEK

Buğday ekmeği, suda çözünür bir lif olan fruktan içerir. Vücudumuz bir şeyi parçalayamaz veya sindiremezse, rahatsız oluruz. Geleneksel olarak mayalanmış buğday ekmeği yerine ekşi mayalı buğday ekmeği ile yer değiştirmesinin fruktan içeriğini azaltır ve böylece daha kolay sindirimi sağlayabilir.

NİŞASTALI BESİNLER

Makarna, mısır, patates, tahıl gevrekleri, krakerler gibi nişastalalı yiyecekler kalın bağırsakta parçalandıklarında gaz üretirler.

DİYET BİSKÜVİ

Ticari olarak üretilen diyet bisküvilerin çoğuna lif içeriğini arttırmak için hindiba kökü eklenir. Hindiba kökü, hızlı bir şekilde sindirilen bir lif olduğu için bazı insanlarda çok fazla gaz ile sonuçlanabilir.

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içeceklerde bulunan baloncuklar midenizde birikebilir ve rahatsız edici şişkinliğe ve gaza neden olabilir.

TATLANDIRICILAR (Sorbitol, Ksilitol, Eritritol)

Tatlandırıcılar ve şeker alkolleri, düşük sindirilebilir karbonhidratlar olarak kabul edilir çünkü bunlar kısmen ince bağırsakta absorbe edilir veya hiç absorbe edilmezler. Bu da bazı rahatsız edici gastrointestinal fonksiyonlara ve büyük şişkinliğe neden olabilirler.