Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu diyetler olarak tanımlanabilir.
Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı, yağ ve protein tüketimini arttırmak için uygulanan bir diyet programıdır. Eski yıllarda hatta günümüzde de zaman zaman epilepsi ve kanser tedavisi için kullanılmaktadır.

Peki karbonhidrat neden düşük?

Ketojenik diyet vücutta yağ yakımını hedefler. Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizde vücudunuz glikoz ve insülin üretir ve glikoz en kolay şekilde enerjiye dönüşür. Glikoz ilk enerji kaynağı olarak kullanıldığında yağlara ihtiyaç kalmaz ve vücut yağları depolar. Bu sebeple yüksek karbonhidrat içeren diyetler glikozu enerji olarak kullanacağından dolayı yağ yakımı gerçekleşmez veya çok çok az oranda gerçekleşir.
Ancak ketojenik diyette karbonhidrat seviyesi düşük seviyede olacağı için yağ yakımı gerçekleşir.

Ketojenik diyette kilo kaybı nasıl gerçekleşir?
Ketojenik diyetin amacının vücudun enerji sistemini değiştirmek olduğundan bahsetmiştim. Vücudu ketozise sokarak vücudun enerji ihtiyacını yağdan karşılamasını sağlar. Bu yüzden yağ yakımı olur ve kilo kaybı gerçekleşir.

Ketojenik diyet ve kan şekeri
Yenilen besinlere göre kan şekerini düşürür. Çalışmalar ketojenik diyetin, düşük kalorili diyetlere kıyasla diyabet kontrolü ve önlenmesi için daha etkili bir yöntem olduğunu gösteriyor.

Ketojenik diyette ne yiyebilirim?
Bu kadar yağdan bahsettik fakat tüketeceğimiz yağlar tabi ki sağlıklı yağlar olmalı. Örneğin;

– Doymuş yağlar : Hindistan cevizi yağı gibi doymuş yağları tüketebilirsiniz.
– Tekli doymamış yağlar : Zeytinyağı, avokado, fındık yağı gibi yağlar.
– Trans yağlar: DİKKAT! Ketojenik diyette kaçınmanız gereken yağdır. Trans yağların içerisine raf ömrünü uzatmak için kimyasallar katılır.

Tüketebileceğiniz besinler ;

– Balıklar ve kabuklu deniz ürünleri : Uskumru, ton balığı, somon, yengeç, midye, ıstakoz, istiridye gibi besinleri tüketebilirsiniz.
– Protein kaynakları : Sığır eti, biftek, dana eti, rosto, kıyma gibi yağsız kesim olan etler, tavuk, bıldırcın, hindi gibi hayvanları tercih edebilirsiniz.
– Düşük karbonhidratlı sebzeler: Ispanak, marul, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, kabak, salatalık, kereviz, kuşkonmaz, biber, soğan.
– Düşük şeker içeren meyveler : Çilek, yaban mersini, dut ( olgunlaşmamış ), kızılcık, kiraz, ahududu.
– Baharatlar ve bitkiler: Zerdeçal ( altın baharat ) , limon veya misket limon suları, tuz, karabiber, tarçın, kimyon, biber tozu, kırmızı biber, kişniş, zencefil, biberiye, maydanoz, kekik, fesleğen.

Ketojenik diyette ne yememeliyim?
– Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç.
– Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler.
– Meyveler: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için serbest olarak belirtilen dışındaki tüm meyveler ve meyve suları.
– Kök sebzeler: Patates, tatlı patates.
– Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, mercimek vs.

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

– Sıvı – elektrolit dengesine zarar verebilir. Ketonların yan etkisi olarak vücutta aceton birikimi olur. Bu da fazla idrarla sıvı ve elektrolit kaybına yol açabilir.
– Kabızlık problemleri oluşturabilir. Karb kaynakları olmadan yeterli lif almak zor olabilir.
– Böbreklerden ürik asit atımı azalabilir. Yetersiz sıvı alımı ile birlikte tıbbi problemlere yol açabilir

BU SEBEPLE ; Ketojenik diyet yapacak bireylerin mutlaka bir diyetisyene danışması önerilir.

Dyt. Hazal Doğan